Mat för hjärnan

Mat påverkar din hjärna

Din hjärna är kroppens hungrigaste organ. I vuxen ålder väger den bara 2 procent av din kroppsvikt men förbrukar 20 procent av din energi. Den kräver 8-10 gånger mer glukos (sockerarter) och syre än övriga organ. Om du vill att hjärnan skall arbeta effektivt vid inlärning och när du arbetar, är det viktigt att tänka på vad du stoppar i dig och att du motionerar för att öka syrehalten i hjärnan.

Fisk, nötter och olja ger näring till dina hjärnceller
Ät fisk och nötter i din diet. Fiskolja och vegetabilisk olja – från växter spelar en viktig roll, som näring åt hjärnans miljarder stödceller (gliaceller). Dessa förser dina nervceller med näring och producerar myelin.

Fett från vegetabiliska oljor och nötter reparerar myelinet. Detta ämne isolerar nervbanorna (axonerna), som sänder information till andra celler och andra delar av din kropp. Ju bättre isolering – myelin desto snabbare skickas informationen.

Lecitin
Lecitin är en viktig beståndsdel i hjärnan och totalt 30 % av hjärnans torrvikt består av just detta ämne. Lecitin förbättrar cirkulationen i kroppen, stärker kapillärväggarna och bildar ett ämne i hjärnan som har en positiv inverkan på minnesförmågan.Dessutom löser det upp fetter och sänker kolesterolhalten.

Höga halter av lecitin finns i jordnötter, solrosfrön, sojabönor, lever, fullkornsmjöl, äggula, vetegroddar , avokado, oliver och fisk.

Glukos, kalk och kalium
Hjärnan har ett konstant behov av t.ex. glukos, kalk och kalium. Var och en av dina hundra miljarder nervceller har ca en miljon kalkpumpar, som överför alla meddelanden i hjärnan. Kalk och kalium förser pumparna med energi. Kalk finns i nästan all mat.

Brist på kalium minskar de elektriska strömmarna i hjärnan
Om du minskar ditt intag av kalium minskas de elektriska strömmarna i din hjärna samt mängden information som hjärnan kan ta emot. Om du t.ex. skulle minska ditt kaliumintag mycket drastiskt löper du risk att drabbas av anorexia, illamående, kräkningar och yrsel.

Kalium finns i bl.a. frukt och grönsaker
Färsk frukt är rik på kalium och glukos. Speciellt mycket kalium finns i apelsiner, aprikoser avokado, bananer, meloner, nektariner, persikor etc. Kalium finns också i grönsaker t.ex. potatis, tomater, pumpor, jordärtskockor, baljväxter samt i fullkorn, nötter och frön.

Järnbrist minskar förmågan till uppmärksamhet
Järnbrist minskar förmågan till uppmärksamhet, kan fördröja förmågan att förstå och tänka logiskt, minska inlärnings- och minnesförmågan och påverka dina prestationer. Speciellt järnrika grönsaker är spenat, nässlor, gröna kålsorter, mangold, purjolök, gröna ärtor etc. Höga halter av järn finns också i magert kött, inälvsmat, sardiner och äggulor.

I USA har man börjat studera sambandet mellan en diet som innehåller mycket fett och lite grönsaker och våldsbenägenhet. Helt klart är att chips och feta såser slammar igen hjärnan medan grönsaker och fiskprotein får hjärnan att må bra.

Det gäller att tänka på vad vi äter, så att hjärnan får rätt byggstenar. Bra för hjärnan mat kan öka motivation, koncentration och förbättra minnet. Kanske till och med minska takten på hjärnans åldrande?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *