Himmelska arraksbollar

När jag var ung och gick på Praktiska Realskolan i Helsingborg sprang alla ner på Skånegatan och in i den lilla ICA-butiken strax ovanför Södra Stenbocksgatan och köpte en fransbrödbulle och en arraksboll, käkade upp innanmätet i fransbrödbullen och stoppade sen in arraksbollen i den och njöt av härligheten på tio-rasten. Kommer inte ihåg vad vi kallade den men numera har jag hört att den kallas bulle med bulle, bulle i bulle eller bullibull och är fortfarande en typisk specialitet i Helsingborg. Skillnaden mot förr är att man använder chokladbollar istället. Inte riktigt samma smakupplevelse som förr tycker jag.

Arraksbollar har sen dess haft en speciell plats bland mina favoriter. När jag som student flyttade till Lund fanns det ett litet konditori inte långt från Karl XI gata där vi bodde. På Kävlingevägen bara ett par minuter från lägenheten gjorde de arrakstoppar doppade i choklad och toppade med kokos. Ljuvligt goda!

Jakten på recept på arraksbollar har tagit många år att hitta. På Internet finns massor av recept men alla med mycket smör, socker och kakao. Bara att leta vidare bland gamla recept och med hjälp av smakminnet rekognosera. Här kommer nu detta ljuvliga och ur miljösynpunkt alla tiders recept. Har du rester av en mjuk god kaka och kanske lite överblivna småkakor eller kex är du snart i himlen.

Du behöver:
Hälften mjuk god kaka
Hälften mariekex eller småkakor
1-2 tsk vaniljsocker
En skvätt punsch, rom eller konjak
Ett antal droppar arrak kanske åtta eller tio
½ kaka gärna 70 procentig mörk choklad beroende på sats
kokos

Kör kex/småkakor till smulor i matberedare och tillsätt mjuk kaka och häll i vaniljsocker, sprit och arrak och kör en kort stund tills allt är blandat. Smaka av och tillsätt eventuellt mer sprit och arrak efter smak. Ställ kallt i kylen någon timme. Smält 70 procentig choklad ca en halv kaka i vattenbad beroende på storlek på sats. Rulla arraksbollarna till små runda bollar och doppa och rulla i choklad. Lägg dem i en skål med kokos och låt bollarna få kokos på sig runt om. Ställ i kylen och låt dem gosa till sig någon timme innan det är dags att njuta.
Lycka till!
Och varför inte provsmaka en bulle med bulle någon gång?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *