Mat

När jag var barn åt jag obesprutat från vår köksträdgård och de bästa stunderna hemma var i köket med mor och mormor. När jag gick i skolan hade vi skolträdgård och trädgårdsskötsel på schemat. Ett av de roligaste ämnena minns jag. Kanske inte alltid när det var dags att luka men desto roligare att skörda solvarma jordgubbar, hallon, krusbär etc. och smakerna var himmelska.

Idag pratar vi ekologisk mat. Den berör och väcker debatt. Ur ekologin har vi bl.a. fått ekologism, ekosofi, marin och industriell ekologi, ekologi i skogen, ekologiska kaféer, restauranger och butiker. På Internet hittar jag ekobloggar med ekomuppar och twitter. Och en del butiker påstår sig älska eco. Ibland undrar jag varför ekologiskt är så hett. Den ekologiska maten står ju för mindre än fem procent av våra livsmedelsinköp. En del menar att det är en klassfråga men eftersom vi lär slänga mer än 25 procent av den mat vi bär hem, bör vi väl ha råd?

Har funderat på hur jag kan bidra i min vardag. Många säger att det är hopplöst för vi kan inte ensamma påverka. Jag tror att vi snabbt når resultat om vi fokuserar på de varor som mest skadar miljö, djur och människor som t.ex. kaffe, te, choklad och bananer. Tänker på min kloka mormor och hennes flitiga användning av ordspråk som – Liten tuva stjälper ofta stort lass. Och känner mig stolt när jag drar mig till minnes hur vi fick Frankrike att avstå från atomprovsprängningar i Stilla Havet bl.a. genom att avstå från att köpa franskt vin. Och på köpet fick möjlighet att utforska andra länders goda viner.

Doften av kaffe fyller mitt kök och jag tänker på att vi med våra 83 000 ton är tvåa i världen efter finländarna i kaffedrickande. Jag som trodde att italienarna låg i topp men alla sina caféer. Efter olja är kaffe världens viktigaste handelsvara och ett av de mest besprutade livsmedel. Förr använde vi kaffekopp nu dricker vi ur mugg eller glas. Fast idag dricker jag mindre och njuter mer av en ärlig kopp kaffe och kanske räddar livet på några nyttoinsekter, fåglar och kaffearbetare. Och hittar jag kaffe som är både KRAV- och Rättvisemärkt gläds jag åt att kunna påverka så att odlare och arbetare får lite
vettigare betalt.

För några år sedan läste jag att schimpanserna på Zoo i Köpenhamn föredrar ekologiska bananer och äter dem med skalet på medan de alltid skalar de andra. Forskning som gjorts visar att djur föredrar ekologiskt odlat men ingen vet varför. Tänk att banan blivit vår älsklingsfrukt. Vi äter mest i hela västvärlden, ca 20 kilo per person och år!

Kemikalier som sprids på bananplantager finns i arbetarnas hem med spår i sängkläder och i barnens skolor. Enligt WHO:s beräkningar, drabbas ett par miljoner varje år av akut förgiftning. Varannan konventionell banan som kommer hit och äts innehåller rester av svampgift i skalen. Visserligen ligger halterna enligt Livsmedelsverket under eller på gränsen för de tillåtna. I fruktdisken bjuder butiker obekymrat små barn på en gratis besprutad banan och våra kommuner dagisbarn och skolbarn på en. Vi tar en för att få ny energi istället för att njuta av en schyst banan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *