Social

Social (Interpersonell) intelligens – förstående

Förmågan att skickligt uppfatta och urskilja skillnader och förändringar hos andra människor. Att uppfatta deras känslotillstånd och tolka deras motiv och avsikter.

Är du socialt begåvad?
Då tycker du om att umgås med andra och har många vänner och bekanta. Du är säkert också medlem i någon förening eller tillhör en grupp. Du är road av att kommunicera med andra och är ständigt diskussionslysten och delar gärna med dig av ditt kunnande. Du har personlig utstrålning och har lätt för att övertyga och övertala människor. Du skaffar dig inflytande och kan påverka andra. Du kan lätt bli ledare i en grupp, bra på att uppmuntra andra och en duktig organisatör.

Du är duktig på att lyssna och tolka andras kroppsspråk (icke verbala språk) och känslig för nyanser och förändringar i andras känslotillstånd. Du är hjälpsam och omtänksam. Du har lätt för att komma överens med andra och är lyhörd för andra människors behov. Du är en duktig förhandlare och medlar gärna vid konflikter.

Hur lär du dig bäst om du är socialt begåvad?
När du får vara i grupp eller par och arbeta med gemensamma övningar. Om du arbetar ensam är det viktigt att du skaffar dig samtalspartners, som du kan dela erfarenheter och kunskap med. Att göra intervjuer, utfrågningar där du får samtala och jämföra med andra för att få svaren eller lära dig genom att undervisa andra.

Det är viktigt att du tar många raster för att kunna koppla av och umgås. Glöm inte att fira när du klarat viktiga uppgifter. Att arbeta med PowerPoint är ett utmärkt hjälpmedel för dig när du vill göra presentationer. Och att aktivt delta i chatt- och diskussions-grupper på Internet i ämnet.

Yrken för socialt begåvade
Terapeuter, kuratorer, psykologer, religiösa ledare, politiker, lärare, rådgivare, försäljare, företagsledare, PR-folk, lobbyister, servitörer, servitriser, stewards, flygvärdinnor, receptionister, servicepersonal etc.

När är social intelligens viktig?
I alla situationer där social sammanhållning skapas. I krissituationer då människor behöver stöd och omtanke. I situationer där medling och förhandling behövs för att lösa problem eller konflikter. När vi träffsäkert och nyanserat behöver läsa andras reaktioner på våra känslor.

Kända personer med social intelligens
Mahatma Gandhi
– politiker, religiös ledare- förespråkande icke-våldsprincipen
Nelson Mandela – ANC-ledare, president i Syd Afrika och Nobels fredspristagare
Lech Walesa – fackföreningsledare, strejkledare, president, Nobels fredspristagare
Moder Teresa – katolsk nunna, byggde upp en organisation för hjälparbete i Calcutta
Carl Jung – psykolog, terapeut skapade teorin om Arketyper dvs. intro- och extroverta
Lennart Hyland – sportjournalist, programledare i Karusellen, Hylands hörna etc.
Oprah Winfrey – programledare, författare etc.
Lasse Holmqvist -journalist, producent, förste programledaren för ”Här har du ditt liv”
Desmond Morris – beteendeforskare, författare till böcker bl.a. om kroppsspråket

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *