Visuell

Visuell (spatial) intelligens – bildskaparen 

Förmågan att korrekt uppfatta den rumsliga (visuella) världen, ombilda och förändra objekt man ser och även kunna återskapa vissa utifrån sin inre syn.

Är du visuellt begåvad?
Då har du känsla för färg, form, mönster och symboler. Du har förmåga att känna igen samma objekt i olika sammanhang och känna igen det från olika vinklar t.ex. tolka spegelbilder. Du är bra på att framkalla mentala bilder och utveckla dem. Du ser snabbt en huvudlinje eller gemensam nämnare i olika ting och är snabb på att kunna dra paralleller mellan skilda områden.

Du har konstnärliga talanger som t.ex. att kunna teckna, måla eller skulptera. Om du inte sysslar med skapande konst har du säkert en djup förståelse för konst och du upplever spänning, balans och komposition i konstverk och känner igen stilar.

Om du spelar schack har du glädje av ditt spatiala tänkande med förmåga att förutse drag och vilka konsekvenser de får. Om du kör bil är du bra på att fickparkera och när du kommer till nya platser kan du med lätthet orientera dig och läsa kartor.

Hur lär du dig bäst om du är visuellt begåvad?
När du får använda bilder vid inlärningen t.ex. rita diagram eller kartor och använda din fantasi för att förstå uppgifter. Att titta på video om ämnet. Få använda färg och form och skapa, bygga och bruka symboler och nyckelbegrepp, som t.ex. att arbeta med Mindmapping.

Inlärningen stimuleras dessutom i en kreativ miljö med mycket bilder, färger och att byta plats för att se saker från andra vinklar. Att använda dataprogram som t.ex. PowerPoint och Photoshop som hjälpmedel för visualisering.

Yrken för visuellt begåvade
Arkitekter, inredare, konstnärer, skulptörer, konstkännare, piloter, navigatörer, uppfinnare, fysiker, schackspelare, militära strateger, fotografer, seglare etc.

När är visuell intelligens viktig?
Den är viktig när vi ska orientera oss och känna igen föremål, miljöer och variationer. Vid all produktion av grafiskt material i två- och tredimensionella bilder t.ex. kartor, diagram, modeller, och skulpturer. Bildtänkandet har en nyckelroll vid problemlösning för uppfinnare och forskare samt vid tillämpningar som t.ex. geometri och fysik. När vi
behöver läsa kartor, tabeller etc. och spela schack. 

Bilden ovan visar skulpturen Fontana dei Quattro Fiumi av Lorenzo Bernini, som finns på Piazza Navona i Rom.

Kända personer med visuell intelligens
Leonardo da Vinci – vetenskapsman, konstnär etc.
Michelangelo – målare
Lorenzo Bernini – skulptör, arkitekt – barockens stilbildare
Le Corbusier – arkitekt, möbeldesigner etc.
Pablo Picasso – konstnär
Alvar Aalto – arkitekt, konstnär, formgivare
Carl Milles – skulptör
Alberto Giacometti – konstnär, skulptör
Carl Malmsten – möbelskapare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *