Kroppslig

Kroppslig (kinestetisk) intelligens – fysisk  

Förmågan att skickligt använda kroppen för att uttrycka tankar och känslor. I denna intelligens ingår koordination, balans, fingerfärdighet, styrka, smidighet och snabbhet.

Är du kroppsligt begåvad?
Då tycker du om fysiska aktiviteter som t.ex. att sporta, dansa, spela teater eller arbeta med händerna. Du är duktig på att använda kroppsspråket när du talar och har svårt för att sitta stilla för länge. Du trivs bäst när du får vara i rörelse. Du tycker om att röra på och ta i saker och som liten plockade du kanske sönder dina leksaker för att studera dem närmare. Du har god kroppskontroll som kan ge dig koordination, balans, smidighet, träffsäkerhet och timing. Det kan vara skicklighet i att arbeta med fysiska föremål dvs. finmotorisk kontroll över fingrar och händer t.ex. om du opererar som kirurg, arbetar vid din hyvelbänk som snickare etc. Det kan vara grovmotorisk skicklighet när det gäller dina kroppsrörelser om du t.ex. spelar fotboll, ishockey, golf etc.

Hur lär du dig bäst om du är kroppsligt begåvad?
När du snabbt får omsätta teori till praktik och göra övningar i ämnet. När du får arbeta med händerna och ta i saker som har med ämnet att göra. När du får göra experiment, använda modeller och maskiner som hjälpmedel vid inlärningen och gå på studiebesök.

Eftersom du tänker med hela kroppen behöver du röra på dig när du lär in. Gå och läsa, cykla, jogga, simma etc. När du repeterar och ta då många korta pauser för att sträcka på benen. Du lär dig också genom att agera medan du lär in som t.ex. att spela rollspel, dramatisera för att lära dig olika begrepp, göra levande charader etc.

Yrken för kroppsligt begåvade
Dansare, skådespelare, mimare, kampsportsinstruktörer, idrottare, bergsbestigare, koreografer, clowner, akrobater, lindansare, konsthantverkare, snickare, elektriker, kirurger, etc.

När är kroppslig intelligens viktig?
Med hjälp av denna intelligens arbetar vi med vår egen kropp och fysiskt hanterar föremål. Förmågan att tillverka och omforma fysiska objekt, både med kroppen och med hjälp av redskap. Kroppen är också individens upplevelse av sitt eget jag. Samtidigt väcker den speciella reaktioner hos andra på grund av sin unikitet. Den kroppsliga intelligensen är viktigt när vi får underhållning, avkoppling och stimulans av att vara publik vid t.ex. teater, balett, sportevenemang eller film.

Kända personer med kroppslig intelligens
Annika Sörenstam –
Sveriges genom tidernas bästa golfspelare (på bilden ovan)
Sean Connery – skådespelare
Jack Nicolson – skådespelare
Ingrid Bergman – skådespelare
Birgit Cullberg – dansare, koreograf med Cullbergbaletten
Margot Fonteyn – 1900-talets ledande dansös och partner till Rudolf Nureyev
Wayne Gretzky – ishockeyspelare
Peter Forsberg – ishockeyspelare
Tiger Woods – golfspelare
Carl Lewis – sprinter, längdhoppare
Björn Borg – tennisspelare
Ingemar Stenmark – skidåkare
Ulrika Knape – simhoppare
Pelé – fotbollsspelare
Sir Edmund Hillary – bergsbestigare, först att bestiga Mount Everest

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *